Wonen
Een essentieel onderdeel van samenleven binnen de gemeente is wonen. Dat gaat niet alleen over huizen maar ook over samenleven en samenhang binnen wijken. Helaas is de huidige situatie op de woningmarkt zorgelijk. Met name de kansen voor starters op de woningmarkt zijn heel klein. Het woningaanbod in Alblasserdam is ook beperkt. Daar komt bij dat de mogelijkheden om woningen bij te bouwen in Alblasserdam beperkt zijn. We zetten in op:
- Als er sprake is van leegstand wordt als eerste optie gekeken of het pand geschikt gemaakt kan worden voor woningbouw. De rol van de gemeente ligt hierin vooral in het bestemmingsplan.
- Het percentage van sociale huurwoningen moet op peil blijven
- De gemeente ontwikkelt voor buurten en wijken een leefbaarheidsbeleid samen met betrokkenen zoals bewoners, welzijnswerk, corporaties, politie en onderwijs.
- Er wordt regionaal samengewerkt om te komen tot wachtlijstbeheer en nieuwbouw.
- Onderzoeken of eigen inwoners voorrang kunnen krijgen bij nieuwbouwprojecten.
- Bij nieuwbouw is sprake van een woonverplichting.
- De leefomgeving wordt netjes bijgehouden (denk aan straatverlichting, onderhoud trottoirs en onkruidbestrijding). De initiatieven vanuit de bewoners worden gewaardeerd maar ontslaat de gemeente niet van haar verantwoordelijkheid.
- De nieuwe omgevingswet wil meer ruimte bieden voor participatie. Een goede participatieverordening waarin beschreven wordt hoe dat gaat worden vormgegeven is daarbij noodzakelijk.
- Een goede omgevingsvisie wordt in samenspraak met de bewoners vormgegeven.
- Nieuwbouwplannen die ten koste gaan van de buitenruimte zijn ongewenst.
- De gemeente kiest bij de inrichting van de buitenruimte voor groene oplossing. Asfalt en tegels worden zoveel mogelijk vervangen door water doorlatende oplossingen. Inwoners wordt gestimuleerd hun steentje daarin bij te dragen.
- (On)Toegankelijkheid van het dorp, met name tijdens spits uren blijft een punt van aandacht en zorg