Zomer enzo
Bijdrage van wethouder Marten Japenga
Bijdrage van onze wethouder
We staan weer voor de zomervakantie. Het is warm en vooral droog. Dat klinkt
als ideaal weer. Er zit echter een maar aan als dat steeds vaker voorkomt. Het is nu maandag 30 juni en de komende 2 dagen worden heet met temperaturen rond de 33 of 35 graden. En dan heb je zo maar kans dat er dan ineens heel veel regen in korte tijd valt. De vraag is of we daar goed op zijn ingesteld.
De gemeenteraad beslist over diverse zaken. Twee maanden geleden is in de gemeenteraad een beleidsnota klimaatadaptatie vastgesteld. We onderscheiden globaal drie gebieden waar men actief kan meewerken.
In de eerste plaats de openbare ruimte, hierop heeft de gemeente zelf de meeste invloed; in de tweede plaats privéterrein, we stimuleren bewoners om maatregelen te nemen zoals minder stenen en meer groen en in de derde plaats nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouwlocaties. Specifiek voor deze laatste categorie hebben we beleidsregels gemaakt die we kunnen meegeven. Aan de hand van een puntenlijst met maatregelen kan een ontwikkelaar de ruimte op en rond het huis/de woningen/het complex klimaatadaptiever inrichten. Er zijn vier gebieden onderscheiden: gezonde en groene leefomgeving, natuurinclusief bouwen, wateroverlast en klimaatadaptief bouwen.
De komende anderhalf jaar kunnen we met elkaar uitvinden of dit een goede aanpak is. Het is vrij flexibel te gebruiken en we leren met elkaar. Op termijn zullen regels verplicht worden maar voor nu willen we vooral met elkaar uitvinden en ontdekken.
En zo proberen we steeds op ontwikkelingen in te spelen. Niet persé overal de eerste willen zijn maar zeker ook niet de laatste. Met diverse zaken is het zo dat je een stip op de horizon zet en dan met kleine stappen ernaartoe werkt. Neem de energietransitie, daar hebben we een doel om in 2050 energieneutraal te zijn, maar nu werken we er al dagelijks aan om die richting op te gaan. Ook met klimaatadaptie is dat zo. We willen dat inwoners veilig voor het water wonen, dat water goed verdeeld wordt en goed gebruikt en dat we niet door natuurgeweld allerlei schade oplopen.
De komende jaren zullen we ontdekken dat ook de beschikbaarheid van zoet water in Nederland een probleem gaat worden. Nu spoelen we onze toiletten nog door met een soort Spa Blauw en ook douchen we nog met dat kostbare goed. Maar dat gaat nog veranderen is mijn verwachting. We hebben niet alles in de hand, maar wat we kunnen doen dat moeten we doen als beheerders van deze schepping. En we weten het wel: op een goede dag wordt alles nieuw. Dat is echter geen vrijbrief om nu niets te hoeven doen. Tot die tijd hebben we de opgave om goed voor mens, dier en milieu te zorgen. Als goede rentmeesters zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog een goede tijd kunnen hebben.