Dienstbare economie
Bijdrage vanuit het bestuur
In mijn bijdrage voor deze nieuwsbrief wil ik u meenemen in de nieuwe partij-
visie van de ChristenUnie, zoals deze onlangs is gepresenteerd aan onze achterban. Na de laatste landelijke verkiezingen is de teleurstellende uitslag geëvalueerd en is er door de partijtop goed geluisterd naar de feedback van de leden. In het laatste ChristenUnie magazine (november ’24) heeft u er over kunnen lezen: “Hoop voor een ongenadige tijd”.
Er is een zogenaamde Hoopvolle Agenda gepresenteerd. De ChristenUnie wil zich de komende jaren richten op drie hoofdthema’s:
• Een hoopvolle samenleving
• Een dienstbare economie
• Een rechtvaardige overheid
Het voert te ver om op deze plaats al te diep in te gaan op alle drie de thema’s, daarom wil ik er één uitlichten, namelijk de dienstbare economie.
Waarom? Het was mij opgevallen dat er binnen de partij eenzijdig werd aangekeken tegen economische activiteiten, bedrijven en ondernemers. De CU agenda is/was immers sterk sociaal bepaald, ingegeven doordat we met elkaar het evangelie in de politiek handen en voeten willen geven.
Vanuit de ondernemers in onze achterban klinkt nu de terechte oproep om als partij de economische agenda veel duidelijker in te kleuren en bedrijven en ondernemers meer te gaan zien als belangrijke steunpilaren in het maatschappelijke speelveld. Ze voegen sociale meerwaarde toe aan de samenleving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt serieus genomen en door veel bedrijven uitgevoerd.
De overheid is voor bedrijven een factor van groot belang en andersom. Er zit een wederkerigheid in. Denk aan de enorme belastingbedragen die bedrijven betalen aan de overheid. Denk aan de bankencrisis en de coronacrisis, waarbij bedrijven geldelijke steun vanuit de overheid ontvingen.
Het economisch beleid, met zijn veelheid aan regels, moet consistent zijn en mag geen zwabberbeleid worden. Die regeldruk moet verminderen, zelfs in Europees verband is dit momenteel een actueel onderwerp om zo grootbedrijven te helpen in hun strijd met concurrenten uit de VS en China (Financieel Dagblad 26 jan.’25)
Pieter Grinwis is vanuit de Tweede Kamerfractie in gesprek gegaan met voorzitter Henk Willem van Dorp en andere leden van het ChristenUnie ondernemersplatform. Zij zijn gekomen tot een aantal zeer specifieke punten die van belang zijn voor ondernemers en hun bedrijven.
Deze punten zijn opgenomen in de zogenaamde Ondernemersnotitie. Belangstellende leden verwijs ik graag naar de website www.christenunie.nl/nl/ondernemersnotitie.
Onze Tweede Kamerfractie is voortvarend aan de slag gegaan om zich sterker uit te spreken en zich sterker te maken voor het bedrijfsleven en dan met name het MKB en de familiebedrijven in alle sectoren.
Terug naar onze Alblasserdamse politiek. Ik ga er vanuit dat we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026, voldoende input ontvangen vanuit het partijbureau om een verkiezingsprogramma te schrijven dat perspectief biedt en handvaten geeft aan de ondernemers binnen onze gemeente.