Onderweg
Bijdrage van onze wethouder Marten Japenga
We zijn al weer over de helft van deze collegeperiode. De vakanties zijn voorbij en we hebben nog een paar gemeenteraadsvergaderingen te gaan dit jaar. Als wethouder zit je in diverse overleggen. Zo maak je deel uit van het college van B&W. Iedere dinsdagochtend en deel van de middag is er een B&W vergadering. Dat is in vrijwel alle gemeenten in Nederland het geval. De dinsdagmiddag gebruiken we vaak voor ontmoetingen met andere colleges of bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken.
In de B&W vergaderingen worden diverse besluiten genomen waarvan ook diverse zaken worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Ongeveer 1 keer per maand is er een gemeenteraadsvergadering. Als wethouder ben je bij alle gemeenteraadsvergaderingen aanwezig. Meestal staat er ook wel een inhoudelijk onderwerp uit jouw portefeuille op de agenda. Soms is het een hamerstuk als de commissie er voldoende over heeft gesproken en het voldoende duidelijk vindt. Vaak ook is het een bespreekstuk en dan gaat de gemeenteraad er uitvoerig over spreken. De voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering vindt plaats in twee commissies: de commissie Grondgebied en de commissie Bestuur en Samenleving. Daar zitten raadsleden van alle partijen in en ook burgerleden.
Daarnaast heb ik veel van doen met de fractie. Ik schuif doorgaans aan bij dit overleg. De fractie gaat zelf over haar standpunten en we zijn daarin duaal zoals dat heet. Regelmatig heb ik nadere afstemming of een gesprek met de fractievoorzitter Jako Sterrenburg. We hebben nu even een man minder doordat Bas Romeijn in de zomer is uitgevallen na een ongeval. Een jaar eerder trof dat Jako en al met al is het dan soms even roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig vangen de overige fractieleden het nodige werk op. Alle waardering daarvoor.
Er is ook coalitieoverleg af en toe. Daar zijn Jako en ik dan bij. Hier sta je stil bij de afspraken uit het coalitieakkoord. In de gemeenteraad vindt uiteraard steeds de afweging plaats vanuit de afzonderlijke fracties. Het is zo nu en dan ook wel weer spannend omdat we verschillende partijen zijn met uiteenlopende wensen.
Als wethouder zit ik ook regelmatig met collega’s uit de omliggende gemeenten in overleg. Bijvoorbeeld in het regionaal verkeersveiligheidsoverleg, of met de wethouders die zich bezighouden met de energietransitie en klimaatadaptatie. Soms in Drechtstedenverband en dan weer in het verband van de Alblasserwaard.
Veel overleg dus met bestuurders maar ook veel intern overleg met medewerkers die met de verschillende onderwerpen bezig zijn. En daarnaast de diverse overleggen met bewoners die iets (wel of niet) willen en de gesprekken met belangengroepen als bijvoorbeeld de Groene Long, de hondenbezitters en anderen. Het is al met al een veelheid van zaken waar je aan werkt en dat maakt het ook zo mooi.
Volgend jaar gaan bestuur en fractie weer aan de slag om de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026 voor te bereiden. Er wordt een nieuw verkiezingsprogramma geschreven, er moet een kandidatenlijst komen en er moet een campagne worden uitgewerkt, enzovoort. Er is genoeg te doen in het dorp en bij de ChristenUnie. Jeuken je handen ook wel eens om iets voor het dorp te betekenen? Schroom niet, en laat het weten, bij het bestuur of de fractie. Ook ik ben beschikbaar om meer te vertellen over het mooie werk (met elkaar) in de politiek en in het bijzonder natuurlijk bij de ChristenUnie in Alblasserdam!