Vanuit de fractie (juni 2024)
Bijdrage vanuit de fractie (juni 2024)
Alblasserdam moet fors bezuinigen. De gemeente Alblasserdam heeft best wel wat financiële tegenvallers gehad, zoals de verbouwing van het zwembad. Dit is echter niet de reden dat er fors bezuinigd moet worden. Onbalans in taken en opgaven en middelen bedreigt de slagkracht van gemeenten. Vanaf 2026 schieten veel gemeentelijke begrotingen in de min, omdat er vanaf dan vanuit het Rijk minder geld komt voor de uitvoeringstaken. Dit treft dus niet alleen Alblasserdam, maar alle gemeenten in Nederland. Het blijft onzeker wat wel en niet wordt doorgezet en Alblasserdam gaat hier op anticiperen.
Het college heeft bij de gemeenteraad ideeën opgehaald hoe we dit kunnen doen en verwerkt dit waarna we het tijdens het behandelen van de perspectiefnota net voor de zomervakantie gaan behandelen.
Bij de verkiezingen in 2022 schreef ik het volgende: “Wat is het fijn om in vrijheid in zo’n mooi dorp als Alblasserdam te wonen. Deze verkiezingen gaan over mensen. Over jou en over mij. Over onze ouders, onze kinderen, onze buren, de leerkracht op school, onze werkgever en onze werknemers. Ze gaan over ons en de manier van samenleven in Alblasserdam. Het gaat over het nu, de voorzieningen, de hoeveelheid groen, maar ook hoe we omgaan met de schepping, over duurzaamheid, ook over toekomstplannen. Kunnen onze kinderen straks ook nog fijn wonen in Alblasserdam. En als we oud worden? Is er dan ook nog plek voor ons, voor onze ouders? Zijn er ook goede voorzieningen? Als ChristenUnie willen we ons daar voor inzetten!”
Dat hebben we ook gedaan. We zijn in de coalitie gestapt en veel van de plannen zijn onderdeel van het coalitieprogramma. We hebben al flinke stappen gezet in het openbaar groen, wegen worden aangepakt, er komt een flinke boost in de woningbouw, we hebben stevig ingezet op armoedebeleid en jeugdzorg. Bijna geen wachtlijsten in Alblasserdam. We hebben plannen voor het vervangen van oude schoolgebouwen. Bezuinigen is niet fijn en doet pijn, maar we gaan het wel merken.
“Wij vinden het belangrijk dat de pijn wel naar evenredigheid over de verschillende beleidsvelden wordt verdeeld”, zo lezen we in de Programmabegroting 2024. We zijn het daar als ChristenUnie gedeeltelijk mee eens en vinden dat de sociaal armen hierin ontzien moeten worden; velen leven al onder de armoedegrens. Doen we dat niet dan zal het armoedebeleid het kind van de rekening worden. Stoppen met preventie kan op korte termijn een besparing opleveren, maar is uiteindelijk duurder.
We moeten slimmer met geld omgaan en ook kosten echt inzichtelijk maken. Bezuinigen betekent dat je minder te besteden hebt. Een andere manier is zorgen voor meer inkomen door de OZB te verhogen, wat dus direct de inwoners treft. Dit is helaas niet altijd te voorkomen. Het college heeft beloofd dat de hoogte van de OZB in verhouding moet staan met andere gemeenten. Er wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Coelo score. We willen een gemiddelde gemeente zijn, niet de duurste gemeente, maar ook niet de goedkoopste als dit ten koste gaat van goede voorzieningen. Als ChristenUnie zullen we waken dat de OZB geen melkkoe wordt, al zal er ook op dit gebied wel iets gebeuren.
Van veel voorgestelde bezuinigingen is nog niet goed te zien wat de impact is. In juli zal dit hopelijk wel duidelijk worden. Als we als ChristenUnie bepaalde bezuinigingen niet willen, zullen we een alternatieve dekking moeten voorstellen, kortom nog een spannende tijd voor de zomervakantie.