Vanuit het bestuur (april 2024)
Bijdrage vanuit het bestuur (april 2024)
Enkele maanden geleden werd ik bestuurslid voor onze lokale ChristenUnie,
hoewel de leden daar formeel in onze vergadering van 22 april nog mee moeten instemmen. Het belang van een lokale kiesvereniging hoef ik u niet uit te leggen: het is immers het gremium waaruit de vertegenwoordigers voor de gemeenteraad worden voorgedragen om op de kieslijst te komen. Een vereniging moet draaiende gehouden worden en daar is een bestuur voor nodig. Jarenlang heb ik de ChristenUnie vertegenwoordigd in de raad, voor een groot deel ook als fractievoorzitter. Na dik twee jaar aan de zijlijn te hebben gestaan, heb ik na enige twijfel, begin dit jaar toegestemd bestuurslid te worden. Dat betekent van mijn kant dat ik me zo goed mogelijk zal inzetten voor de vereniging, maar ook voor de leden wanneer dat nodig is.
Toen ik de eerste bestuursvergadering bijwoonde, vond ik het verrassend te zien dat het bestuur uit zowel vrouwen als mannen bestond en dat er ook een aantal jongere mensen bestuurslid zijn. Dat is mooi om te zien en in die zin is het ook fijn in zo’n bestuur mee te denken. Maar ik heb in het bestuur ook aangegeven dat het goed zou zijn als ik op termijn ook door een jonger iemand wordt vervangen. Daarom zag ik er ook weinig in om voorzitter van het bestuur te worden. Niet alleen om die reden, maar een voorzittersrol is mij bepaald niet op het lijf geschreven; liever werk ik wat in de luwte. De rol als fractievoorzitter in de gemeenteraad is me dan ook destijds “overkomen”, ik heb die rol nooit gezocht. Als bestuur werken we bijvoorbeeld met een afdelingsplan waarin staat vermeld wat er gedaan moet worden door het bestuur, met een tijdslijn erbij. Voor het bestuur is dat een prachtig document, ook voor zelfreflectie. Als bestuur proberen we contact te houden met de fractie uit de gemeenteraad, die niet alleen bestaat uit leden van de raad maar ook uit burgerleden die regelmatig het woord voeren in commissies. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd gemakkelijk is om het eigene van de ChristenUnie in de lokale politiek uit te dragen. Niet elk onderwerp leent zich daarvoor en als het wel te pas komt is een zorgvuldige woordkeuze van groot belang.
Als bestuurslid volg ik de politiek een beetje op afstand. Het komt er niet altijd van om een raadsvergadering bij te wonen, maar het is wel belangrijk om contact te houden met onze vertegenwoordigers in de raad. Hoewel tijdens de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer het aantal stemmers voor onze partij minder was dan voorheen, hebben wij nog steeds een significant deel van onze inwoners achter ons staan. We zijn trots op onze kiezers, maar ook zuinig op onze kiezers. We moeten er zeker aan werken om de afgehaakte kiezers weer terug te krijgen. Dat is – generaliserend gezegd – nog best een “dingetje” met de vele criticasters die aansluiten bij partijen, die soms helemaal geen leden hebben. Nou vraag ik je?! Het christelijke geluid in de politiek staat (zwaar) onder druk. Het christelijk-sociale geluid van de Bijbel is zo belangrijk, dat we er alles aan moeten doen om dat steeds weer te laten horen. Met elkaar moeten we daar de schouders onder (blijven) zetten!