Bijpraten door de wethouder
Bijdrage van wethouder Marten Japenga
Welke onderwerpen hebben de aandacht van onze wethouder?
Inmiddels is het college al weer een jaar in functie. De tijd vliegt en allerlei
onderwerpen volgen elkaar op. Ik ben vooral bezig met zaken rond
duurzaamheid en de energietransitie. De raad heeft in maart groen licht aan de
duurzaamheidsagenda gegeven en daarmee kunnen we de komende jaren vooruit. Het is een complexe puzzel die we hebben op te lossen. We willen immers van fossiele brandstoffen af en weinig tot geen CO2 uitstoten. Dat is een wereldwijze puzzel maar even goed een puzzel van elk huishouden.
Het is dan de taak van de gemeente om een en ander praktisch mee vorm te geven. Als wethouder doe ik dat vooral door in de Drechtsteden met mijn collega's te overleggen wat we met elkaar nodig hebben en wat we met elkaar kunnen doen. Daarnaast wil je een en ander vertalen naar de lokale situatie. De meeste bewoners willen wel maar hikken tegen twee dingen aan. In de eerste plaats de kosten en in de tweede plaats de vraag hoe te beginnen. Er zijn zoveel (technische) opties en mogelijkheden dat mensen de moed in de schoenen zinkt. We kunnen wat informatie betreft faciliteren.
In de afgelopen weken ben ik bezig geweest met ons afval en dan met name het nieuwe beleid dat we willen maken. Half juni gaan we in gesprek met de raad over waar we nu staan als gemeente en wat onze doelstellingen worden. Dat gaat over kilo's restafval en de overige grondstoffenstromen.
De kosten gaan oplopen door meer afval, door belasting op het verbranden van restafval (zeg 35 euro per ton) en de invoering van CO2- beprijzing (van 35 oplopend naar mogelijk 65 euro per ton). Dat zijn bedragen die je (deels) kunt voorkomen door betere afvalscheiding. Maar hoe bereiken we deze verbetering, dat is de vraag waar de raad over gaat. Ik ben benieuwd.
In de afgelopen twee maanden heb ik in de buitenruimte wat openingen mogen verrichten. Zo was er de nieuwe brug bij IKC de Twijn, waardoor kinderen en ouders meer mogelijkheden hebben om veilig naar school te gaan. Daarna was het speelgebied van de Drentsehof aan de beurt. Een mooie nieuwe invulling van een bestaande locatie met diverse nieuwe speeltoestellen en ook een wadi, om te spelen maar ook als klimaatadaptieve maatregel om het water in de grond te laten infiltreren in plaats van direct in het riool. Deze week was de opening van het hondenstrandje nabij de Oude Torenbrug aan de orde. Zo'n 40 inwoners en 20 honden hadden zich voor dit moment verzameld. Het was prachtig hondenweer (zon en 22 graden) en vooral de baasjes waren uitgelaten. Een mooie voorziening erbij in Alblasserdam.
Ook is Delta inmiddels begonnen met het aanleggen van glasvezel in Alblasserdam. Ruim 80 km aan kabel gaat de grond in. Dat zal op enig moment in de straat wel wat overlast geven. En het zal me niet verbazen als andere aanbieders ook ineens heel actief worden met bijvoorbeeld reclamecampagnes of ook een aanvraag om een kabel aan te mogen leggen. Dat mag volgens de Telecomwet, we kunnen dat niet weigeren. We kunnen er wel voorwaarden aan stellen waar het gaat om het zorgvuldig dichtstraten en de kostenvergoeding voor toekomstige zakking.
En ondertussen werken we alweer toe naar de perspectiefnota en de algemene beschouwingen die 4 juli in de gemeenteraad aan de orde zijn. Samen met de raadsvergadering van 20 juni nog een sprintje richting zomervakantie.