brug.jpg
marten.jpg
Door Marten Japenga op 3 februari 2023 om 10:59

Warmte

Bijdrage van wethouder Marten Japenga.

We staan er niet zo vaak bij stil. Warmte hebben we op diverse manieren nodig. Liefst veel vanuit onze omgeving, onze familie en vrienden en naasten. Ontvangen gaat bij deze warmte overigens samen met het geven ervan, het is een wisselwerking. De andere warmte is momenteel meer in het nieuws vanwege de kosten die het maken ervan  met zich meebrengt, middels een Cv-ketel of een warmtenet of op een andere manier. De prijzen zijn enorm gestegen voor onze energie. De meeste energie gaat in een huishouden naar het warme water en de verwarming. Hopelijk veranderen de factoren die een rol spelen bij de hoge prijzen dit jaar. Met name doel ik op de oorlog die Rusland gestart is, niet primair vanwege de prijzen maar vooral vanwege het leed dat door deze onrechtvaardige oorlog van Poetin wordt veroorzaakt. 

In januari stonden er twee onderwerpen uit mijn portefeuille op de agenda van de gemeenteraad. In de eerste plaats de beheerverordening van de gemeentelijke begraafplaats en het Programma Stedelijk Waterbeheer. Het ging bij de verordening met betrekking tot de begraafplaats vooral over de kosten van het begraven. We hebben Alblasserdam vergeleken met een aantal omliggende gemeenten en daaruit bleek op het eerste gezicht dat we wel wat duurder zijn. Aan de andere kant heeft de gemeenteraad hier het principe van kostendekkendheid als uitgangspunt. Gemeenten die maar 70% van de kosten in rekening brengen zijn voor de inwoners goedkoper, maar de gemeente legt de rest bij uit de algemene middelen. Dat zijn keuzen die de politiek maakt. Overigens is het altijd goed om bij de kosten stil te staan en ze zo nu en dan ook tegen het licht te houden. Het moet goed uitlegbaar zijn. 

Het andere onderwerp was het Programma Stedelijk Waterbeheer. Deze is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. In dit programma hebben we opgenomen wat we in de komende jaren aan onze riolering moeten doen om het stelsel - van vele kilometers lengte – up to date te houden.

Het eerste riool in Alblasserdam

En up to date is dus ook klimaatbestendig en adaptief. Dat wil zeggen dat we het water kunnen bergen bij piekbuien (of eventjes in de straat of in singels of andere plekken) maar ook dat we het gescheiden afvoeren. Een rioolbuis voor het vuile water (wc, huishouden) en een voor het schone water (hemelwater). Hemelwater is beter op zijn plek in de tuin of de ondergrond en in de singel. In onze plannen heeft klimaatadaptatie een belangrijke plaats. Dat verbinden we ook aan ons waterbeheer.

 In maart of april hopen we de duurzaamheidsagenda te bespreken in de raad. Hierin staat een overzicht van alles wat we willen (en moeten) doen in het kader van duurzaamheid, zeg maar CO2 reductie. Het gaat over klimaatmitigatie (vermindering CO2 door minder fossiele brandstoffen uit te stoten, enz.) en klimaatadaptie (aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden zoals droogte, hitte, piekbuien enz.) De agenda willen we vertalen naar een heldere aanpak zodat iedereen weet wat hij/zij zou kunnen doen als huiseigenaar, als huurder, als ondernemer met een bedrijfspand, als gemeente met allerlei panden maar ook als automobilist. Daarom ook is er een energieloket voor alle inwoners om advies in te winnen over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie. En helpen we mensen die het even niet redden financieel of ondersteunen we bij maatregelen aan de woning of het bedrijfspand. En zo hebben we te zorgen voor onze schepping. We hebben het goed door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Als ChristenUnie hebben we dat met de paplepel ingegoten gekregen. We mogen deze aarde bebouwen en beheren, maar niet alsof er geen mensen meer na ons komen.

 Tot slot. Januari is alweer ten einde en daarmee is er ook een einde gekomen aan het burgemeesterschap van Jaap Paans. Vol spanning kijken we uit naar het besluit van de gemeenteraad op 6 februari wie zijn opvolger wordt. Ik heb me hier zeer welkom gevoeld in Alblasserdam in juni vorig jaar. Daar hielpen de fractie en het bestuur van de ChristenUnie zeker bij, maar ook Jaap Paans en mijn collega-wethouders hebben daaraan bijgedragen, een warm welkom zogezegd. Dat wens ik de nieuwe burgemeester van harte toe: een warm welkom.

 Marten Japenga

Labels:

Warmte