Terug- en vooruitblik
Onze wethouder kijkt terug op 2022 en vooruit naar 2023
De afgelopen weken stonden in het teken van de begroting en het collegeprogramma van de gemeente Alblasserdam voor 2023. Het collegeprogramma is een uitwerking van het coalitieakkoord. We hebben met elkaar een periode van vier jaar om te werken aan het behoud van het goede en het verbeteren van dat wat nog niet goed of op orde is. Daarnaast blijft de samenleving ook steeds veranderen. En het gaat ook steeds sneller. Vier jaar geleden hadden we nog niet van Corona gehoord. Ook de omvang van de oorlog in Oekraïne hebben we niet kunnen voorzien, maar we worden nu volop geconfronteerd met de gevolgen. Een vluchtelingenstroom en torenhoge prijzen voor onze energievoorziening. Vanwege de vele en snelle veranderingen hebben we naast een collegeprogramma, die globaal voor vier jaar is, nu ook jaarplannen. Per jaar maken we inzichtelijk wat we gaan doen, we leggen ons niet voor alles voor vier jaar vast zodat we sneller kunnen schakelen als ontwikkelingen daar om vragen.
De gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente, is op 8 november akkoord gegaan met zowel de begroting als met het jaarplan voor 2023. Dat is altijd een mooi moment in het politieke jaar als er weer geld beschikbaar komt voor het jaar dat voor de deur staat. De politieke partijen kunnen aangeven wat ze van de plannen vinden en kunnen eventueel wijzigingsvoorstellen doen, bijvoorbeeld door het indienen van een motie of een amendement. De begroting is ongewijzigd vastgesteld.
En dan is het mooi om te zien dat de fractie van de ChristenUnie als coalitiepartij snel heeft kunnen schakelen van oppositie naar coalitie. Het waren geen gemakkelijke jaren politiek gezien maar mij lijkt dat het wel weer in rustiger vaarwater is terecht gekomen.
Voor mijn portefeuille wordt gewerkt aan onder andere de volgende onderwerpen. De buitenruimte gaan we intensiever onderhouden, de raad heeft daar extra middelen voor beschikbaar gesteld. Met name de bestrating daar is nog een hoop te verbeteren. Daar willen we een inhaalslag maken op het onderhoud. Tegelijkertijd hebben we extra middelen gekregen om klimaat-adaptieve maatregelen te nemen in de buitenruimte. Daarbij gaat het om beter waterdoorlatende bestrating en meer groen. Nu gaat heel veel hemelwater zo het riool in, terwijl we dat liever in de grond willen hebben om uitdroging tegen te gaan. Ook als inwoner kun je zo naar je huis en tuin kijken. Kunnen er tegels uit en kan er extra groen in? Is het mogelijk om een regenton te plaatsen, zodat je de kraan niet meer hoeft aan te zetten om de tuin te besproeien. Het zijn op zich zelf kleine maatregelen maar als iedereen iets doet dan gaat het toch helpen. Ook in geval van hevige hitte helpt het toch als de woonomgeving groener is. In het eerste kwartaal van 2023 kom ik met een duurzaamheidsagenda naar de raad. Dat is een overzicht van alle zaken rond verduurzaming en de energietransitie en wat we gaan doen in de komende jaren.
Een ander onderdeel van mijn portefeuille is de buurtaanpak. We willen dat inwoners op een plezierige en goede manier wonen en leven in het dorp. Het meeste gaat overigens ook goed. Maar waar we zien (of voorzien) dat het niet goed gaat of achteruit gaat, daar slaan we de handen ineen om met onze partners verbeteringen te bewerkstelligen. Het ontwikkelen van een dergelijke aanpak loopt nu en start door gesprekken met partners zoals de SWA, Woonkracht10 en de politie. We weten ook dat veel bewoners actief zijn in hun eigen buurt. Ook met deze actieve bewoners willen we in gesprek om de krachten te bundelen.
En om voor nu mee af te ronden is verkeersveiligheid de komende jaren een belangrijk onderwerp. Verkeersveiligheid doen we met z'n allen. Het gaat heel vaak over ons eigen gedrag wat het verkeer betreft. Maar ook de inrichting van de weg is een belangrijke factor. Bijvoorbeeld de voorrangregels op een rotonde. De gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting van de weg. Met collega's uit de Drechtsteden zit ik regelmatig rond de tafel om dit onderwerp te bespreken. En ook afgelopen dinsdag nog zat ik bij de provincie om samen na te denken over minder verkeersslachtoffers. En zo praten we wat af, maar tegelijkertijd steken we ook praktisch de handen uit de mouwen door de wegen te asfalteren of smileys op te hangen om ons eigen verkeersgedrag te beïnvloeden.
2023 staat voor de deur. De kerstdagen naderen. Een periode van reflectie. Terugkijken op wat was en vooruit blikken op wat komt. We weten niet wat het nieuwe jaar brengt. We weten wel dat we om zegen over ons aller werk en leven mogen vragen aan God. Anno Domini 2023, dat zegt genoeg. Goede kerstdagen en een gezegend nieuwjaar gewenst.