Eerste ervaringen
De eerste ervaringen van Jeroen Heijkoop als burgerraadslid
Mij is gevraagd om voor deze nieuwsbrief een korte bijdrage te leveren.
Mijn naam is Jeroen Heijkoop (43) en sinds kort als burgerraadslid betrokken bij de politiek namens de ChristenUnie.
Waar begin je aan…. Vraag je je dan af. Tja, dat is een goede vraag en ik wil jullie dan ook meenemen in de vraag ‘waar begin je aan…’.
Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 ben ik als burgerraadslid benoemd. Een goede leerschool om de politieke structuur te leren kennen. Zo word je benoemd in een commissie, rond een hoofdthema. Namens de ChristenUnie neem ik samen met Bas Romeijn deel aan de commissie grondgebied. Je bereidt in een commissie de stukken voor, zodat de inhoudelijke behandeling van de stukken in de gemeenteraad minder groot wordt. De discussie is veelal voor de gemeenteraad gevoerd, zodat in de raad sneller een besluit genomen kan worden. Het is interessant werk, omdat je veel informatie krijgt op vraagstukken rond het grondgebied binnen onze gemeente. Je ontvangt de stukken, je beoordeelt de stukken en bij onduidelijkheden stel je vragen op. Deze vragen breng je in de vergadering en daar dient de wethouder dan antwoord op te geven. Zo kun je je invloed pakken op actuele thema’s binnen onze gemeente.
Daarnaast neem ik deel aan de auditcommissie. Deze commissie heeft als doel een controle te doen op het huishoudboekje van de gemeente.
Commissievergaderingen zijn gemiddeld 1x per maand en duren ongeveer 1-1,5 uur. Daarnaast spreken we elkaar ook 1x per maand als ChristenUnie. Dan stemmen we af hoe wij tegen de thema’s aan kijken, zodat je weet dat je positie gedragen is.
Als politiek onervaren burgerraadslid, is het in het begin even wennen. Je springt als het ware op een rijdende trein, maar na enkele vergaderingen begint het wel te wennen.
Het leuke is om zo naar de thema’s te kijken, dat je het beste zoekt voor Alblasserdam en je ook de christelijke identiteit en waarden kunt uitdragen.
Hartelijke groet,
Jeroen Heijkoop